Commentary

Pět klíčových faktorů, které umožňují vytěžit maximum z cenové strategie

Commentary

Pět klíčových faktorů, které umožňují vytěžit maximum z cenové strategie


V poslední době dochází k dvojciferné inflaci vstupních nákladů, která způsobuje masivní nárůst cen v celém odvětví FMCG. Inflace vstupních nákladů je poháněna masivními narušeními globálního dodavatelského řetězce, které způsobují nebývalé zvýšení nákladů na dopravu (+300% meziročně), prudký nárůst cen komodit (+33% meziročně), zvýšení nákladů na energii (+20% meziročně). Zároveň se zvyšuje světová poptávka, protože svět se přizpůsobuje post-Covidské ekonomice.

Tato navýšení nákladových vstupů přinutila průmysl FMCG ke zvýšení cen tempem, které nebylo zaznamenáno více než 20 let. Přední společnosti FMCG naléhavě přehodnotily své cenové možnosti a investují do zlepšení svých kapacit pro zavádění efektivní cenové strategie.


5 klíčových faktorů, které umožňují vytěžit maximum z cenové strategie

NielsenIQ współpracując z wieloma globalnymi liderami, wspiera ich wSpolečnost NielsenIQ spolupracuje s mnoha globálními vůdci oboru FMCG, aby pomohla úspěšně se v těchto turbulentních časech zorientovat pomocí pokročilých analýz a nástrojů, které umožňují firmám FMCG přežít současné turbulentní období a prosperovat i nadále. Toto téma bylo tématem našeho nedávného webináře „Jak navigovat zvyšování cen v turbulentních časech“.

Dokonce i v době COVID, kdy se objemy mohly hodně zvýšit, je pákou, která dělá největší rozdíl na marži, cena. Jinými slovy, cena je nejdůležitější pákou ovlivňující obchodní výsledky, a to nad fixními a variabilními náklady, nebo dokonce prodaným objemem. Skutečně – 1% zlepšení ceny může vést až k 11% zlepšení marží.

„Cenová síla je jasným měřítkem hodnoty značky, ale je také jasným ukazatelem zdraví firmy“, říká Bennett Cox, obchodní ředitel oddělení Advanced Analytics ve společnosti NielsenIQ. “Schopnost vybudovat si kapacitu pro správu cen je zásadní pro dlouhodobý úspěch.”

I když přední společnosti v odvětví chápou důležitost příspěvku zisku na proaktivní řízení cenové strategie, jeho implementace zůstává obtížná, a to ještě více v rámci maticové společnosti. Vytvoření prostoru pro budoucí růst je výsledkem vytvoření a identifikace cenových a promočních podmínek, vývoje cenových struktur zaměřených na zákazníky, aby byla zachována ziskovost, a nakonec vybudování inovativního plánu pro produktový mix.

Przestań reagować i przejmij kontrolę nad swoją strategią cenową i promocyjną.

Skontaktuj się z NielsenIQ i opanuj wszystkie nowe strategiczne zasady gry cenowej.


Podle NielsenIQ existuje pět zásadních faktorů, které umožní vytěžit maximum z cenové strategie.

1. Identifikujte cenové příležitosti

Od začátku období COVID se cenové úrovně dramaticky posunuly. Ekonomika a prémiové cenové úrovně  zaznamenaly růst ve většině kategorií a zemí.

Společnosti, které identifikují tyto nově vznikající poptávkové prostory v kategoriích, kde soutěží, a mimo ně, mohou přesně pochopit, kde mají příležitosti k efektivnímu přemístění cen.

2. Vytvořte cenovou strategii na úrovni položky

Nastavení cenové strategie na úrovni položek na základě granulárních modelů cenotvorby vytvořených na úrovni prodejen  je efektivní způsob měření přesné hodnoty, které společnosti na trhu vytvářejí, stanovováním nových cen.

3. „Válečné hry“ a konkurenční cenové akce  

Pochopte velmi rychle různé scénáře válečných her (zvýšení / snížení ceny, promoční podpora): očekávejte je, abyste mohli reagovat rychle, když se objeví konkurenční hrozby.

Toto vede k přímému porozumění klíčovým komerčním pákám, které ukazují akce a reakce konkurentů na nastavení strategie.

4. Aktivujte krátkodobý plán zhodnocení cen 

Lídři aktivují plán zhodnocení čisté ceny s úplným pohledem na P&L značky a P&L maloobchodníka. Správa změn takzvaných „gross to net“ cen přes objektiv jedné kategorie umožňuje vytvořit efektivní příběh jak prodat maloobchodníkům, který ospravedlňuje zvýšení cen a jak plánujeme tato zvýšení cen provést s vyvážením každodenní ceny a intenzity promocí.

5. Využijte inovace k dlouhodobému cenovému navýšení

Pátý bod jde ruku v ruce s předchozím: pokud jde o váš příběh o „ceně“, dejte inovaci do středu svého příběhu! Podpořte svůj dlouhodobý příběh tvorby hodnot zdůrazněním inovačního plánu a všech marketingových a obchodních investic nasazených za účelem zvýšení provozu a vytvoření prostoru pro růst kategorií. Příběh vašich předchozích i budoucích inovací podrobně popisuje, jak budou nové značky, formáty a obaly splňovat nové stavy potřeb spotřebitelů, a tím poroučet navyšování


Co bude dál?

V těchto nepokojných dobách, s pandemií Covid a jejími dopady na ekonomickou situaci, citlivost spotřebitelů na ceny stoupá, zatímco cenová elasticita se mění v závislosti na kategorii a potřebě.

Účinná cenová strategie je zásadní pro širší přístup v turbulentních dobách. Proaktivní analýza potřeb, reakcí trhu a zákazníků vede k vytvoření dlouhodobých a jasných plánů tvorby cen, které posílí vaši společnost /podnikání a prohloubí interakci se zákazníky a pomůže osvojit si vedoucí postavení na trhu.

Pokud se díváte do roku 2022, víte jistě jak postupovat, abyste využili plný potenciál svých příležitostí k růstu?