Education

2022’nin zorlu gerçekliğinde büyümek için perakende ürün çeşitliliğini optimize etmek

Education

2022’nin zorlu gerçekliğinde büyümek için perakende ürün çeşitliliğini optimize etmek


Rafı ve koridoru doğru bir şekilde yönetmek, perakendeciler ve üreticiler için giderek daha karmaşık hale geliyor. 2022’de rekabeti koruyabilmeleri için işletmelerin reaktif olmayı bırakması, daha iyi analiz etmeye başlaması, daha hızlı kararlar alması ve raf, ürün çeşitliliği ve alan yönetimini proaktif olarak strateji haline getirmesi gerekiyor.


2022 alışverişçi gerçekleri – Covid sonrası ve enflasyon

Pandemide iki müşteri grubu ortaya çıktı. İlk grup olan İzoleli Alışverişçiler, Covid’den finansal olarak etkilenmeyenleri oluşturmaktadır. Bu gup tatiller, dışarıda yemek yemek veya eğlence için harcama yapmak için bütçe ayırmıyor. Ancak enflasyonun gerçekliğimizi etkilemesi ve başka bir baskı katmanı getirmesiyle, bu durum 2022’nin önümüzdeki aylarında değişebilir. 

İkinci grup, Covid’den olumsuz etkilenenler olan Kısıtlı Alışverişçiler, 2022’de bütçelerini kesmek zorunda kaldılar. Mağazaya daha az seyahat ediyorlar ve alışveriş yaptıklarında daha büyük paket boyutlarıyla stokluyorlar. Her gün artan gıda fiyatlarıyla karşılaştıkları finansal kısıtlama, normal alışveriş gezilerini bozabilir ve farklı fiyat katmanlarında daha kesin teklifler gerektirebilir.  

Perakendeciler, 2022’de her iki tür alışverişçi için de ürün çeşitlerini optimize etmek için bu yeni tüketici zorluklarına nasıl uyum sağlıyorlar? 


İşe yaramayan ürün çeşitliliği ve mağazacılık stratejileri

Üreticiler ve perakendeciler, daha iyi ürün çeşitliliği seçimleri yapmak için hangi bilgilerin işe yarayacağını anlamaya çalışırken, işe yaramayan birkaç strateji vardır. 

Bazen rafta daha az daha fazladır 
Bazı üreticiler pazara daha fazla ürün göndermede ve pazar payı büyümesini sağlamada başarılıdır. Bununla birlikte, birçoğu, ürünleri pazara sunmak için büyük miktarda para harcamanın iş ve pazar payında bir kayıp yarattığını bulmaktadır. NielsenIQ araştırması, yinelenen veya benzer ürünlerin her zaman yardımcı olmadığını göstermiştir. “Daha azı daha çoktur” hiç bu kadar önemli bir düstur olmamıştı.  

Raf sıfırlama her zaman yardımcı olmaz 
Perakendeciler, raf sıfırlama ürünlerinin% 50’sinden fazlasının başarısız olduğunu ve aslında sıfırlamadan sonra eskisinden daha az gelir elde ettiğini tespit ediyorlar. Perakendeciler, sonuçta negatif büyüme elde eden sıfırlamalar için binlerce saat harcıyorlar.  

Bir ‘ticaret’ ilişkisi dağınık raflara yol açar 
Perakendeci ve üretici arasındaki ilişki, ürün çeşitliliği söz konusu olduğunda karışık olabilir. Bu dinamik “strateji” ilişkisinden ziyade bir “ticaret” ilişkisi olduğunda, raflar dağınık hale gelir. 

İdeal olarak, üretici ve perakendeci, ortak hedeflere ulaşan bir ürün çeşitliliği stratejisi oluşturmak için birlikte çalışacaktır. Bunun yerine, üreticiler genellikle pazarlama parasını kendi ürünlerinin mümkün olduğunca çoğunu raflara çıkarmanın arkasına koyarlar ve daha büyük bir optimalliğe bakılmaksızın kendi dar hedeflerine ulaşırlar. Bu, dağınıklık yaratır. Perakendeciler, markalarla bireysel anlaşmalar yapmanın ötesinde bir stratejiye geçerek ve genel resme odaklanarak fayda sağlayabilirler. 

Ancak bunu yapmak için, raf ve ürün çeşitliliği mimarisinin tüm yönleri hakkında entegre bir görünüme ihtiyaçları vardır. 

Person refining their assortment

Ürün çeşitliliği stratejinizin sizin için çalışmasını sağlayın 

Ürün çeşitliliği zorlaşırken, rakipleriniz her avantajı arıyor. Zorlu bir yılın geri kalanını planlamak için Raf Mimarı ekibimizle iletişime geçin. 


Perakendeciler ve üreticiler 2022’de ilerlemek için ürün çeşitliliği kararlarında neler yapabilir?

Birçok perakendeci yeni planlar uygulamakta ve ürün çeşitliliği stratejileriyle ilerlemekten çekiniyor. Pazarlama, araştırma ve satış ekipleri arasında stratejik genel bakış ve planların uygulanması konusunda genellikle çatışma vardır. “Kargaşa” olarak kabul edilebilecek bir dönemde karar vermekte de tereddüt edilir. Bu anlaşılabilir olsa da, şimdi ileriye gitmenin birkaç yolu var.  

Daha büyük mağaza araştırması entegre veri kümeleri arayın 
Tek bir mağaza için yapılan araştırmaları incelemek yetersizdir. Bir alandaki daha büyük bir mağaza kümesi için veri bulabilen araştırma ortakları bulmak çok önemlidir. Ayrıntılı veriler, belirli pazar kümeleri için benzersiz sonuçlar sağlar ve değiştikçe bunları gerçek zamanlı olarak ölçer. Bu bilgilerle, perakendeciler verilere yalnızca toplu düzeyde bakmak yerine, her küme için benzersiz etkileri belirleyebilirler. 

Satış sonuçlarını tahmin etmek için simülasyonu kullanma 
Ürün çeşitliliğinin karmaşıklığını basitleştirmenin en iyi yolu, simülasyonları çalıştırmaktır. Modelleme yazılımı, örneğin, ürün çeşitliliği öğeleri ekleyerek veya çıkararak değiştirildiğinde veya belirli segmentler büyüdüğünde veya belirli bir markaya doğru denge kaydığında ne olacağını tahmin etmek için kullanılabilir.  


Ürün çeşitliliği için bekle ve gör yaklaşımını uygulamayın

2022’nin zorlu ortamında, perakendecilerin farklı alışveriş türlerini barındırırken ürün çeşitliliği ve mağazacılığın karmaşıklığını basitleştirmenin yollarını bulmaları gerekiyor. Rafı hareket halindeki dinamik duruma göre ayarlamak için stratejik kararları dizüstü bilgisayarlarının önünde hızlı bir şekilde alma seçeneğine sahip olmaları gerekir.  

Bekle ve gör yaklaşımını seçmek yerine, perakendecilerin enflasyonist baskıları, tüketici ihtiyaçlarını ve pandeminin etkilerini optimize edebilmeleri ve bunlara yanıt verebilmeleri için ürün çeşitliliği düzeyinde değişiklikler yapılması gerekiyor. Verimli raflar, daha düşük işletme maliyetleri anlamına gelir – bu da elbette karlı kalmak için daha fazla şans anlamına gelir.